"L'EDUCACIÓ NECESSITA TEMPS SENSE TEMPS" (Elogi de l'educació lenta, Joan Domenech)
dissabte, 18 de desembre del 2010
VINCLES
dimecres, 15 de desembre del 2010
CONFERÈNCIA D'EN CARLES PARELLADA: PERSPECTIVA SISTÈMICA, FAMÍLIA I ESCOLA
Una petita reflexió sobre el que he tret d'aquesta interessantíssima conferència:
Una frase que he entes al moment i a més, la he fet meva, ha sigut , ja casi al final de la conferència quan ha dit: “Hem de recuperar la confiança en la nostra intuïció” quan parlava de que és tan important somiar, per tal que creguem amb nosaltres, amb els nostres recursos perquè allò que encara no és real, però que volem que ho sigui, en un futur ocurreixi.
Fer servir la INTUÏCIÓ amb els infants és fonamental, ells són pura intuició! Encara no tenen creences preconcebudes, ni prejudicis. Vaig aprendre a guiar-me de la meva intuïció quan vaig començar el fantàstic viatge de ser mare, vaig entendre que era i és, la nostre millor guia.
Seguint amb la mateixa idea de la intuïció, relacionada inseparablement, amb el món de la infància, vull dir també, igual com ho ha fet en Carles, de la importància que té somiar, “sense somnis no hi ha vida”, no hi puc estar més d'acord. A més, per si un cas a algun adult se li ha oblidat això de somiar, despert, per suposat, només ha d'acostar-se a un infant... i deixar-se endur pel seu món. I si això és tant fàcil, perquè és tant complicat?
Crec que en aquest món actual hi ha massa tensió, estem tots tensos. Passeges pel carrer i hi ha poques cares que somriguin, tothom té pressa, ningú escolta a ningú. I no en parlem si a qui es tracte d'escoltar és a un nen o nena! No és que no els escoltem, és que casi no els veiem!!
Així doncs m'ha semblat fantàstic el que ha dit en Carles referent a que els mestres hem/han de tenir en compte la GENEROSITAT de les families a la hora de dur els seus petits a l'escola, de la mateixa manera que les families han de donar un vot de confiança a la DEDICACIÓ dedicació dels mestres, que faran tot el que estigui al seu abast perquè la finalitat de l'escola és compleixi.
Així doncs és un feedback, i tant els uns com els altres, hem d'entendre que ningú és perfecte, però si que tots fem el millor que podem i sabem, envers els nostres infants. Cal comprensió i sobretot molt d'amor, tal com la frase que va pronunciar en Carles, del biòleg xile Humberto Maturana “L'amor és l'acceptació de l'absurd de l'altre”, encara que no ens enganyem, aixó costa, però la pràctica tot ho pot, o quasi tot. Així que qui no hagi començat a practicar, mai es tard per quasi res i menys per tractar a la gent amb amor.
Hem quedaré amb les quatre idees bàsiques del què ha de ser l'escola:
- espai per CUIDAR LA VIDA
- l'escola ha de FACILITAR EL CONVIURE
- espai per POTENCIAR L'AUTOCONEIXEMENT I EL CONEIXEMENT DEL MÓN
- un espai GENERADOR DE SOMNIS
I també la idea de penjar un cartell a les entrades de les escoles que digués:
OBERT PER ALEGRIA!
En Carles m'ha semblat un home, sobretot, positiu i realista, dues coses que, no molt sovint, trobem juntes. Té clar el passat, sap que hi ha al present i com ho hem d'enfocar per al futur. M'esperava qualsevol cosa menys a un tipus com ell, i la sorpresa no ha pogut ser més grata.
La conclusió més clara que hi he trobat, és que ens hem de comunicar, cara a cara, sentar-nos parlar sense presses, fer-nos notar el caliu de conversar, escoltar-nos, ...a l'escola, però també cal fer-ho a tots els àmbits de la nostra vida.
dimecres, 1 de desembre del 2010
POR CUATRO ESQUINITAS DE NADA
dilluns, 29 de novembre del 2010
Protagonitzat per un parell de feliços salvatges: En Miguel i en Ferran (els meus fills)
El dret a l’esbarjo: En el món actual tot està planificat, informat i informatitzat; la setmana de l'infant està virtualment planificada per la família o l'escola. No hi ha possibilitat d'improvisar. Els infants no tenen l'oportunitat de fer alguna cosa per si mateixos, de jugar pel seu compte. És molt necessari que tinguin temps per estar sols, per aprendre a resoldre petits conflictes. És l'única manera d'esdevenir adults.

Avui dia, estan plens de trànsit i d'aparcaments i, paradoxalment, ara ens allunyem els uns dels altres. És virtualment impossible veure infants jugant lliurement en una plaça. Són espais de risc per a la gent gran. Cal de debò que tinguem present que aquests llocs, igual que totes les zones comunes, ens pertanyen a tots.
La manipulació humana hauria de deixar espai per a la salvatgia,també per als infants.
Cada vegada més, a les festes infantils hi ha música sorollosa, i també a l'escola. La gent que surt a passejar per la natura amb els Ipod, són un exemple d'aquesta situació. Ens perdem l'oportunitat de sentir bufar el vent, de sentir cantar els ocells, de sentir el borbolleig de l'aigua. El dret al silenci significa una educació per escoltar el silenci.
diumenge, 28 de novembre del 2010
Una carta per a tots aquells que més o menys, sovint o de tant en tant, som responsables d'infants
dilluns, 19 d’abril del 2010
Hi ha 176 immigrants menys a les escoles menorquines, i ni han hagut 81 que s'han incorporat de manera tardana. Altres anys eren entre 200 i 300 alumnes nous, immigrants, que s'incorporaven a l'escola.
L'article diu que d'aquests 176, la gran majoria s'han quedat a Espanya, però a la península, a on se suposa que hi ha més possibilitats de trobar treball, la resta, una petita part, deu haver tornat als seus països d'origen.
Fins ara s'han hagut d'anar creant “sobre la marxa” les mesures adequades per acollir als infants nou vinguts, cosa que no sempre ha estat fàcil ni senzill, infraestructures, metodologies, etc...moltes coses que s'han hagut d'anar lligant per donar una resposta eficaç.
Ara, segons aquest article, ve un moment d'in-pas, que té la seva part bona, si es que en té, a on ja no hi ha d'haver “corredisses” per intervenir en la adaptació per els alumnes immigrants, arribats un cop el curs ja ha començat, ja que tampoc no hi hauria la massificació de principi de curs, i perquè els recursos ja han estat creats en els anys anteriors. Però crec que més val no adormir-se massa i en canvi fer una autoavaluació de com ha anat tot a nivell d'acolliment dels alumnes immigrants i el conseqüentment benestar a nivell educatiu de tots els alumnes, immigrants o no, de les escoles, de Menorca en aquest cas.
Està clar però, que això és una part de la conseqüència de la crisi econòmica. Aquell qui ha marxat del seu país, que ha deixat la seva família, segurament esposa o marit, i també fills, pares, germans, etc... i tot allò que ha conegut des que va néixer, els paisatges, les olors, les costums, la llengua, la terra. No crec que ho hagi fet per gust, sinó per necessitat, per menjar, per necessitat econòmica, per tant, la crisi que toca de prop a tothom i sobretot als immigrants (que és la seva única raó d'estar aquí, en un principi, si més no) és l'econòmica, així doncs, això fa que la seva recerca del paradís segueixi en altres contrades, ells ja han marxat dels seus països, ja han conegut els països desenvolupats, la societat de consum, són pocs els que tornaran als seus països d'origen sabent el què els espera de nou (i de vell).